Nie masz produktów w koszyku.

Dołącz do
  • Dostawa przez kuriera
  • 30 dni na zwrot
  • Możliwość rozłożenia na raty
8 przyczyn zmęczenia

8 przyczyn zmęczenia

Czy czujesz się czasem zmęczony bez żadnego konkretnego powodu? Jesteś śpiący, senny… chociaż nie pracowałeś w kopalni przez ostatnie 12 godzin? Sprawdź, co potajemnie wysysa z Ciebie energię. 

1. Najczęstsza przyczyna: niewystarczająca ilość snu

Pierwsza przyczyna zmęczenia jest chyba dość oczywista: brak snu. Ludzie nie dosypiają z kilku powodów, celowo lub nie, ale brak snu zawsze prowadzi do zmęczenia, które może przerodzić się w chroniczne zmęczenie.

Rozwiązanie: Każdej nocy staraj się przespać 7-8 godzin, oraz nieco dłużej w wekendy. Postaraj się o materac i pościel dobrej jakości.

2. Niezauważalny, ale groźny powód: bezdech senny

Wiele osób sądzi, że przesypia odpowiednią ilość godzin, ale nie zdają sobie sprawy z kiepskiej jakości swojego snu, spowodowanej bezdechem sennym. Bezdech senny to dolegliwość, która powoduje, że Twój oddech zatrzymuje się w czasie snu na 10 sekund – do 1 minuty.

Takie zaburzenie może powtórzyć się nawet 100 razy na godzinę i oznacza duży wysiłek dla śpiącej osoby, która zaczyna dusić się z powodu braku tlenu. Osoby cierpiące na bezdech senny mogą czuć się zmęczone nawet po 10 godzinach snu!

Rozwiązanie:

  • osoby z nadwagą muszą stracić na wadze,
  • dla palaczy zbawienne będzie rzucenie palenia,
  • pomoże specjalna maska na nos,
  • mniej skuteczna, ale przyjazna dla użytkownika będzie specjalna klamra na zęby,
  • w odosobnionych przypadkach należy poddać się operacji.

Jeśli twój partner zauważy, że Twój oddech zatrzymuje się w czasie snu, niezwłocznie udaj się do lekarza. Ty także obserwuj oddech partnera w czasie snu.

3. Zbyt mała ilość zdrowych i zbyt duża ilość niezdrowych pokarmów

Dostarczanie organizmowi zbyt małej ilości jedzenia jest oczywistym powodem zmęczenia, ale to samo dotyczy także spożywania nieodpowiednich pokarmów. Jeśli zaczniesz dzień od pączków, Twój poziom cukru znacząco podskoczy, a kiedy zacznie spadać, poczujesz zmęczenie.

Rozwiązanie: zawsze zjadaj pożywne śniadanie. Przyjmuj białka i węglowodany złożone, np. jajka i pieczywo pełnoziarniste. Takie zestawienie elementów odżywczych zapewni energię na wiele godzin.

4. Anemia – częsty winowajca zmęczenia wśród kobiet

Anemia to najczęstszy winowajca zmęczenia wśród kobiet. Rozwija się, kiedy organizm pozbawiony jest odpowiedniej ilości czerwonych krwinek transportujących tlen do tkanek. Anemię łatwo zdiagnozować po przeprowadzeniu badania krwi.

Rozwiązanie: leczenie anemii zależy od przyczyny jej powstania.

5. Depresja: atakuje nie tylko psychikę

Depresja bywa często postrzegana jako zaburzenie emocjonalne, ale wywołuje ona także wiele objawów fizycznych. Zmęczenie, bóle głowy i brak apetytu to najczęstsze z nich.

Rozwiązanie: Jeśli złe samopoczucie nie opuszcza Cię przez wiele tygodni, powinieneś udać się do lekarza.

6. Kofeina może Cię wycieńczyć, więc nie przesadzaj

Chociaż wiele osób wybiera kawę jako pierwszą pomoc w walce ze zmęczeniem, może okazać się ona prawdziwym koniem trojańskim. Kofeina to stymulant, który zwiększa koncentrację, jeśli pije się ją w odpowiednich ilościach. Jej nadmierne spożycie powoduje zmęczenie.

Rozwiązanie: Unikaj kofeiny. Zawarta jest ona nie tylko w kawie, ale także w czarnej herbacie, czekoladzie, napojach gazowanych i niektórych lekarstwach.

7. Alergia na niektóre pokarmy: niewidzialna, ale brzemienna w skutkach

Niektórzy lekarze twierdzą, że alergia na pewne rodzaje jedzenia może powodować senność. Jeśli po zjedzeniu niektórych produktów czujesz się bardziej senny i zmęczony niż zwykle, może być to łagodną formę alergii.

Jej efektem ubocznym może być nie tylko wysypka, ale również zmęczenie.

Rozwiązanie: unikaj na jakiś czas produktów, które mogą wywoływać u ciebie zmęczenie, aby upewnić się czy to rzeczywiście one mają na ciebie taki wpływ. Jeśli tak, musisz zrezygnować z ich spożywania.

8. Ćwiczenia fizyczne nie męczą – wręcz przeciwnie!

Zbyt mało ćwiczeń i siedzący tryb życia wywołują wycieńczenie organizmu. Chociaż mogłoby się wydawać, że jest całkiem odwrotnie.

Rozwiązanie: codzienne ćwiczenia fizyczne pobudzą organizm i zlikwidują zmęczenie. 

x
Kliknij, oddzwonimy za darmo

Masz pytania lub chcesz złożyć zamówienie? Kliknij przycisk poniżej, a my oddzwonimy do Ciebie.

Nasz konsultant jest gotów odpowiedzieć na wszystkie pytania dotyczące produktów, które Cię interesują. Proszę kliknąć na przycisk poniżej, a my oddzwonimy do Ciebie. Usługa ta jest całkowicie bezpłatna!

Zadzwoń!