Nie masz produktów w koszyku.

Dołącz do
  • Dostawa przez kuriera
  • 30 dni na zwrot
  • Możliwość rozłożenia na raty
Jak uniknąć zatrucia pokarmowego?

Jak uniknąć zatrucia pokarmowego?

Wraz z rozwojem nowoczesnej techniki, dbanie o dom stało się o wiele łatwiejsze. W kuchni mamy lodówkę, zamrażarkę i inne urządzenia, które pozwalają nam przechowywać produkty bezpiecznie i skutecznie. Jednak czasem zapominamy, że te urządzenia nie są magicznymi maszynkami, które zachowają świeżość potraw na zawsze. 

Wraz z rozwojem nowoczesnej techniki, dbanie o dom stało się o wiele łatwiejsze. W kuchni mamy lodówkę, zamrażarkę i inne urządzenia, które pozwalają nam przechowywać produkty bezpiecznie i skutecznie. Jednak czasem zapominamy, że te urządzenia nie są magicznymi maszynkami, które zachowają świeżość potraw na zawsze. 

 Posiłki psują się o wiele łatwiej, niż może nam się wydawać. Ale możesz tego uniknąć, jeśli będziesz przestrzegać poniższych zasad.

 

Największe niebezpieczeństwo w lodówce: mięso

Mięso, ryby i owoce morza, a także wiele innych produktów pochodzenia zwierzęcegoi bogatych w białko stanowią największe niebezpieczeństwo w Twojej lodówce. Bakterie atakujące zwierzęta często pozostają w ich mięsie i mogą być niebezpieczne dla Twojego zdrowia, zwłaszcza jeśli przechowujesz mięso w nieodpowiednich warunkach, pozwalających na dalszy rozwój bakterii!

Co zrobić?

Kupując produkty spożywcze, musisz pamiętać, że mięso, produkty mięsne, ryby i owoce morza należy oddzielić od innych zakupów w koszyku. To samo dotyczy przechowywania pożywienia w lodówce lub zamrażarce oraz przygotowywania posiłków.  

 

Najlepsza ochrona przed zatruciem pokarmowym: dokładne mycie naczyń

Nigdy nie zapominaj, aby dokładnie umyć ręce, deski do krojenia, naczynia i inne przybory kuchenne. Używaj mydła lub detergentu i gorącej wody za każdym razem, kiedy Twoje naczynia lub przybory kuchenne zetkną się z surowym mięsem lub innymi produktami pochodzenia zwierzęcego. Jeśli jest to możliwe, wygospodaruj osobne naczynia na produkty zwierzęce i pozostałe.

Inny powód zatrucia pokarmowego: źle umyte naczynia. Często dbamy o własną higienę podczas gotowania, ale zapominamy o tym, na czym posiłki są serwowane: talerzach, tacach itp. Zatrucie wywołują często zakażone talerze, które na pierwszy rzut oka wyglądają na czyste, ale nie są, bo w trakcie przygotowywania posiłków położyłaś na nie surowe produkty.

 

Nigdy nie polegaj wyłącznie na swojej intuicji, kiedy gotujesz lub pieczesz produkty pochodzenia zwierzęcego!  

Kiedy przygotowujesz takie potrawy, niezwykle istotna jest odpowiednia temperatura i czas gotowania. Jedynie w ten sposób pozbędziesz się niebezpiecznych dla zdrowia bakterii. Nie polegaj wyłącznie na kolorze mięsa – wiele jego rodzajów, jak indyk czy wieprzowina, mają ładny, różowy kolor po ugotowaniu lub upieczeniu, podczas gdy inne wyglądają na gotowe, choć powinny być jeszcze długo gotowane.

Co zrobić?

Wyposaż się w termometr kuchenny, który szybko i niezawodnie pozwoli Ci sprawdzić, czy posiłek, który przygotowujesz, osiągnął odpowiednią temperaturę. Wyszukaj w internecie informacje dotyczące czasu przygotowywania poszczególnych rodzajów mięs. Wtedy Twoje posiłki będą nie tylko perfekcyjnie przygotowane, ale także bezpieczne.   

 

Pozbądź się wszelkich naczyń, które wyglądają na zniszczone i mają dziury

Natychmiast wyrzuć wszystkie naczynia, które wyglądają na zniszczone lub mają dziury. Najprawdopodobniej gnieżdżą się w nich różne aktywne mikroby wydzielające gazy niszczące materiał. Spożywanie z nich posiłków może doprowadzić do śmiertelnego zatrucia, więc lepiej się z nimi pożegnać!

 

Niebieski i zielony nie są najmodniejszymi kolorami tego sezonu!

Sprawdź, czy Twoje potrawy nie pokryły się błękitem i zielenią, które zazwyczaj oznaczają, że zaatakowała je pleśń. Najczęściej pokrywa się nią ser, śmietana i inne produkty mleczne, ponieważ są na nią najmniej odporne. 

Jeśli pleśń pojawi się na żółtym serze, możesz odciąć zainfekowane nią fragmenty i jeść dalej. Jednak gdy wystąpi na białym serze i innych produktach nabiałowych, wyrzuć je bez wahania. 

Inne produkty podatne na pleśń to: chleb, owoce i warzywa, dlatego nie należy przechowywać ich przez długi czas. Zadbaj o to, aby Twoja dieta składała się z wielu świeżych i odpowiednio przygotowanych posiłków – a Twój organizm będzie Ci wdzięczny!

x
Kliknij, oddzwonimy za darmo

Masz pytania lub chcesz złożyć zamówienie? Kliknij przycisk poniżej, a my oddzwonimy do Ciebie.

Nasz konsultant jest gotów odpowiedzieć na wszystkie pytania dotyczące produktów, które Cię interesują. Proszę kliknąć na przycisk poniżej, a my oddzwonimy do Ciebie. Usługa ta jest całkowicie bezpłatna!

Zadzwoń!